Bodegas Hijos de Juan Gils 13/10 -22

Ännu en gång fick jag möjlighet att  besöka Juan Gils winery 🥰 En vingård som levererar vin som jag verkligen  gillar. Roger, ylva och jag var här 2018 och vi var så nöjda. 
1916 startade den allra första i familjen juan Gils en vingård. Tyvärr lades traditionen ner och återupptogs inte i full skala förrän 2000, dock fanns stockar och anlag kvar som var 60-70 år gamla som kunde bilde grundstenar i det nya moderna juan gils winey.
Generellt  sett har det varit en trög marknad för exklusiva viner i Spanien men efter att  vinkännaren Robert Parker gett blue label ett högt betyg  så svängde allt för familjen.
Idag har dom 11 winerys i olika regioner. I Jumilla regionen som besökte tillverkas bla Silver label. Druvan som är regionens främsta är Monastrell, lågväxande, knotig och kan ha 10 m långa rötter. Även Syrah och cabernet sauvignon odlas på ägorna. Bara i Jumilla är dessa 1000 ha. Ingen extra bevattning och handplockade druvor är speciellt  för deras odlingar som är helt ekologiska. Där blue label framställs är all energi solenergi.
Druvorna  valsas eller skakas genom en press för att separeras innan fermentering i stora öppna tankar där även masserationen sker, allt under 2 veckor 
Vi fick även smaka ren pressad druvjuice 🥰 skal mm som ej används blir till gödsel . Samtidigt som  vi besökte vingården  så var även  en förskola på besök! 😅 tror inte detta hade varit populärt i Sverige!
All lagring sker  under under sten vid 16 graders temperatur, ca 6000 tunnor i antingen amerikanska ek (rödcirkel) eller fransk ek ,225 alt 275liter per tunna.
Fransk är dyrare, spicy vanilj mm amerikansk är mer choklad och tobak. Varje tunna används i ca 5 år.
Nya tunnor till långlagrade viner.
 
 En väldigt trevlig  provning avslutade besöket, samt naturligtvis även lite mycket shopping....
 
 

Kommentera här: